Evropský pohár mládeže v boulderingu – Graz | LANO

Evropský pohár mládeže v boulderingu – Graz

16. 5. 2021

Rakouský Graz jako tradiční pořadatel Evropského poháru mládeže v boulderingu po roční koronavirové pauze znovu přivítal účastníky této soutěže.

Závod opět ovlivnila epidemiologická situace. Z původně zaregistrovaných 280 závodníků jich nakonec skutečně nastoupilo 249, což je o 66 víc než v této disciplíně na MEM v Permu, ale o 78 méně než na posledním závodě EPM v Grazu před koronavirovou pandemií, kdy jich zde startovalo 327. Své reprezentace letos do Grazu nevyslalo několik lezecky vyspělých států (mj. Itálie, Velká Británie, Rusko atd.). Kromě protiepidemických opatření uplatněných již v Permu se zde kvalifikace lezla upraveným formátem kvalifikace SP, kdy byl čas na jeden boulder zkrácen na 4 minuty. Dle regulí EPM v Grazu do finále přímo z kvalifikace postupovalo 10 závodníků.

Organizace závodu byla přes protiepidemická opatření a omezení bezproblémová. Hlavním stavěčem byl Rakušan Martin Hammerer. Z finálových kol ve všech disciplínách byl k dispozici live stream.

Celkové výsledky jednotlivých kategorií přinesly řadu překvapení. Obvyklou nevyzpytatelnost danou samou podstatou boulderingu tentokrát zřejmě podpořilo zmíněné zkrácení časového limitu v kvalifikaci ve spojení s bouldery poměrně náročnými na nalezení správného řešení. Například mezi juniorkami tak zvítězila Belgičanka Watillon, která v Permu nepostoupila ani do semifinále, naopak stříbrná medailistka MEM Španělka Torres Illamola se v Grazu neprobojovala do finále. Kromě tradičně úspěšných zemí jako je Francie, Rakousko a Slovinsko dosáhly minimálně na jednu medaili a zároveň další finálovou účast také Belgie, Bulharsko, Holandsko, Německo a Španělsko.

Česká výprava patřila s 18 reprezentanty k nejpočetnějším týmům po domácím Rakousku, které mělo jako pořadatel dle pravidel nárok na vyšší kvótu. Nejúspěšnější z českých závodníků byla Barbora Bernardová (Horolezecký klub Jihlava), která po vynikajícím výkonu vybojovala 1. místo v nejmladší kategorii B (14 – 15 let). Zároveň šlo o jedinou finálovou účast české výpravy v Grazu.

Závodu se zúčastnilo 5 členů LANO TOP TEAMu. Eliška Bulenová (TBTraining, Green Trees Monkeys) obsadila 16. místo mezi juniorkami, když k postupu do finále jí chyběl přelez třetího boulderu, v němž jí došel čas, když přidávala druhou ruku do topu. Přestože Eliška byla s tímto umístěním velmi nespokojená, jedná se o nejlepší dívčí výsledek české výpravy ve starších kategoriích A (16 – 17 let) a J (18 – 19 let), které mohou závodit s dospělými. V kategorii B se umístili Arina Jurčenko na dělené 22. – 23. pozici a Fanda Danda (oba Green Trees Monkeys) na 29. příčce, v kategorii A pak patří Štěpánovi Bulenovi (Green Trees Monkeys) dělené 34. – 35. místo a Hance Šikulové (TBTraining, HO SK Prostějov) 35. pozice.

Závodu se jako kouč zúčastnil hlavní trenér oddílu Green Trees Monkeys Jiří Pummer, jemuž tímto děkujeme za péči o závodníky na místě, podrobný informační servis pro další trenéry LANO a obrazový materiál.

Děkujeme rovněž ČHS a vedení české výpravy za zajištění výjezdu a servis pro závodníky i IFSC a organizátorům za uspořádání kvalitní soutěže v současných náročných podmínkách.

Kompletní výsledky naleznete zde.

Tým LANO

Problém většiny lidí není v nedostatku informací. Jejich největší problém je, že neví, kdy, kterou a jak správně použít, aby jim to v životě fungovalo.
Milo Mahdall