Kurz pro stavěče | LANO

Kurz pro stavěče

19. 10. 2020

Stavěčská expertní skupina Lezecké asociace nezávislých odborníků pod vedením Jana Zbranka připravila kurz pro zájemce o stavění na lezeckých stěnách. Kurz je primárně určen začínajícím stavěčům a všem, kteří se chtějí ve stavění cest zdokonalit. Účastníkům kurz poskytne odborný základ pro stavění cest a boulderů nejen na komerčních stěnách.

Samotný kurz bude dle nové rakouské metodiky dělen do tří navazujících bloků:

C – Komerční stavění na boulderové stěně (technické základy stavění, princip fungování lezecké stěny, rozdělení bouldrů, typy kroků atd.)

B – Komerční stavění na stěně s lanem (bezpečnost práce, princip stavění na stěně s lanem, rozdělení typů cest atd.)

A – Stavění závodních cest a boulderů (specifika závodních cest a boulderů, typy pohybů a kroků, pravidla atd.)

Vedoucím lektorem je jediný český stavěč s nejvyšší mezinárodní licencí Chief Routesetter IFSC Jan Zbranek, dalším lektorem stavěč s licencí Hlavní stavěč ČHS a mezinárodními zkušenostmi Martin Jech.

Blok C – Komerční stavění na boulderové stěně proběhne ještě letos a to 4. - 5. 12. 2020, pokud to epidemiologická opatření dovolí. Blok B – Komerční stavění na stěně s lanem je pak plánován na jaro 2021, a blok A – Stavění závodních cest a boulderů na podzim 2021.

Dále na duben 2021 připravujeme přednášku primárně pro ženy o specificích práce stavěčky.

Vytvoření systému komerčních kurzů je jedním z kroků, kterým LANO usiluje o nastavení standardů a podmínek pro práci stavěčů. Prvním krokem v rámci této iniciativy bylo vyjednání pojištění pro stavěče, které je v současné době prostřednictvím LANO již možné zajistit.

S ohledem na hodinovou dotaci kurzů je cena jednotlivých bloků stanovena následovně:

  • C – 2 800 Kč, 2 dny
  • B – 5 900 Kč, 4 dny
  • A – 5 900 Kč, 4 dny

Je možné absolvovat pouze jednotlivé bloky samostatně nebo kompletní kurz jako celek. Pro návaznost je nutné pro účast ve vyšším stupni absolvovat nejprve stupeň či stupně nižší, bloků je proto nezbytné se účastnit postupně.

Pro zájemce o kompletní kurz nebo minimálně dva bloky LANO nabízí zprostředkování možnosti refinancování prostřednictvím programu na podporu odborného vzdělávání do výše až více než dvou třetin ceny kurzu včetně poplatku za zpracování žádosti. Žádost o zařazení do tohoto programu má minimální lhůtu na rozhodnutí 30 dnů a musí být vyřízena dříve, než je vzdělávací akce zahájena, proto je třeba, aby se zájemci o refinancování prostřednictvím tohoto programu přihlásili co nejdříve.

Tým LANO

Problém většiny lidí není v nedostatku informací. Jejich největší problém je, že neví, kdy, kterou a jak správně použít, aby jim to v životě fungovalo.
Milo Mahdall