Mistrovství Evropy mládeže v soutěžním lezení – Perm | LANO

Mistrovství Evropy mládeže v soutěžním lezení – Perm

6. 5. 2021

Ve dnech 1. – 5. 5. se v ruském Permu konalo Mistrovství Evropy mládeže v soutěžním lezení. Závod byl přesunut z loňského roku, kdy se nemohl uskutečnit vzhledem ke koronavirové pandemii. Poprvé v historii se mládežnické mistrovství Evropy konalo zároveň ve všech třech individuálních disciplínách, v minulých letech byla vždy organizována zvlášť MEM v boulderingu a zvlášť v lezení na obtížnost a rychlost. Naopak naposledy se zde vyhodnocovala kombinace těchto tří disciplín ve formátu OH v Tokiu, v dalších závodech už bude kombinace hodnocena ve formátu OH v Paříži, tedy pouze jako kombinace lezení na obtížnost a boulderingu.

Mládežnická mistrovství Evropy pořádaná v Rusku měla vždy podstatně nižší účast, než tyto podniky konané v západní Evropě a bylo tomu tak i tentokrát. Letos navíc situaci ovlivnila opatření proti koronaviru, na druhé straně dřívější termín, minimum závodů v loňském roce a zařazení všech tří disciplín měly alespoň v některých kategoriích ve srovnání s předchozími evropskými šampionáty v Rusku pozitivní vliv na počet soutěžících i kvalitu startovního pole. Kromě toho, že některé evropské státy výpravy na letošní MEM nevyslaly, byla situace rozdílná dle kategorií: v nejmladší kategorii B (14 – 15 let) chyběli ve všech disciplínách reprezentanti Francie, za kterou v kategorii A (16 – 17 let) nestartovala ani medailistka SP v Meiringenu Oriane Bertone, v lezení na obtížnost a boulderingu se vůbec nezúčastnily rakouské a německé juniorky atd. Celkově však byla kvalita startovního pole i sportovní úroveň všech kategorií a disciplín vysoká. Nejobsazenější byla kategorie chlapců A v boulderingu i lezení na obtížnost.

Organizace závodu byla přes protiepidemická opatření a omezení bezproblémová. Hlavním stavěčem byl Jan Zbranek, který se svým týmem odvedl výbornou práci. Ze semifinálových a finálových kol ve všech disciplínách byl připraven live stream.

Česká výprava patřila s 24 reprezentanty k nejpočetnějším týmům na MEM. Národní tým byl složen ze závodníků zaměřujících se na lezení na obtížnost a bouldering, z českých rychlostních specialistů v Permu nestartoval nikdo. Česká reprezentace byla na MEM velmi úspěšná, když získala v lezení na obtížnost dvě zlaté (Markéta Janošová – kat. A, Barbora Bernardová – kat. B) a dvě bronzové medaile (Michaela Smetanová – juniorky, Lukáš Mokroluský – kat. B), bronzovou medaili v boulderingu (Arina Jurčenko – kat. B) a řadu kvalitních semifinálových a finálových umístění.

MEM se zúčastnilo 7 členů LANO. Arina Jurčenko (Green Trees Monkeys) v kategorii B vybojovala bronzovou medaili v boulderingu, v lezení na obtížnost postoupila do finále, kde obsadila 8. místo. Elišce Bulenové (TBTraining, Green Trees Monkeys) patří mezi juniorkami 9. pozice v boulderingu a 13. příčka v lezení na obtížnost. František Danda (Green Trees Monkeys) vybojoval v kategorii B v lezení na obtížnost 15. místo a v boulderingu skončil na 22. pozici. Hanka Šikulová (TBTraining, HO SK Prostějov) si připsala v lezení na obtížnost v kategorii A 18. příčku stejně jako její bratr Jaroslav Šikula (TBTraining, HO SK Prostějov) v kategorii B. Štěpán Bulena (Green Trees Monkeys) se sice těsně neprobojoval do semifinále v boulderingu, ale jeho celkové 23. místo je nejlepším výsledkem české výpravy mezi chlapci kategorie A ve všech disciplínách. Eliška Suchá (Green Trees Monkeys) při svém prvním životním reprezentačním startu obsadila v lezení na obtížnost kategorie A 24. pozici.

Na přípravě uvedených závodníků v pozicích hlavních trenérů, osobních trenérů, autorů tréninkových plánů i specializovaných koučů spolupracují tito trenéři LANO (v abecedním pořadí): Tomáš Binter st., Jakub Dvořák, Jiří Pummer, Ondřej Švec a David Urbášek. Další odborný servis zajišťují experti LANO a řada dalších lidí i organizací, bez nichž by si kvalitní přípravu našich členů nebylo možné představit. Všem tímto děkujeme.

Děkujeme rovněž ČHS a vedení české výpravy za zajištění výjezdu a servis pro závodníky i IFSC a organizátorům za uspořádání kvalitní soutěže v současných náročných podmínkách.

Kompletní výsledky naleznete zde.

Tým LANO

Problém většiny lidí není v nedostatku informací. Jejich největší problém je, že neví, kdy, kterou a jak správně použít, aby jim to v životě fungovalo.
Milo Mahdall