MMČR, MČRM a MČR do 14 let v lezení na rychlost – Brno | LANO

MMČR, MČRM a MČR do 14 let v lezení na rychlost – Brno

19. 10. 2021

V neděli 17. 10. na brněnské Hudy lezecké stěně navázalo na předchozí závodní den Mezinárodní mistrovství České republiky, Mistrovství České republiky mládeže a Mistrovství České republiky do 14 let v lezení na rychlost pro rok 2021.

Aktuální epidemiologická situace umožnila závod uspořádat opět pouze na základě platných mimořádných opatření.

Stejně jako předchozí den je nutno ocenit snahu pořadatelské stěny o dobré podmínky pro závodníky a přístup vstřícný k závodníkům i doprovodu.

Propozice v rozporu s prováděcími předpisy neobsahovaly informace o formátu závodu. Ty se objevily pouze v článku na webu ČHS pod názvem „ZMĚNA TERMÍNU MČR V LEZENÍ NA RYCHLOST“. Článek podepsaný J. Žákem dále doslova uvádí: „Lezení na rychlost je jednou z disciplín, která měla letos premíéru na Olympijských hrách v Tokiu a již nyní se ví, že v Paříži v roce 2024 je připravena sada medailí čistě pro rychlostníky. I proto je potřeba k lezení na rychlost přivést co nejvíce nových adeptů a proto se původní termín MČR v lezení na rychlost přesouvá na neděli 17. října, a to z několika důvodů. Tím nejhlavnějším je, že den před tímto závodem proběhne MČR v obtížnosti pro kategorii U14 a do Brna se sjede z celé ČR mnoho závodníků, kteří jak věříme si budou chtít zazávodit i druhý den v lezení na rychlost.“ Z této formulace vyplývá, že nedělní závod měl být pro závodníky kategorií U14 motivační. Přestože se skutečně řada lezců startujících v sobotu na MČR U14 v lezení na obtížnost závodu zúčastnila, motivační záměr vyšel pouze pro závodníky připravující se v Brně. Cesta pro kategorie U14 byla totiž k dispozici na Hudy stěně již poměrně dlouho před závodem, ale žádná oficiální informace o této skutečnosti nebyla zveřejněna. Protože výkon v lezení na rychlost je z velké části založen buď na nácviku konkrétní (obvykle standardní) cesty nebo naopak na schopnosti co nejdříve zvládnout novou cestu (původní „freestyle formát“ používaný před vznikem standardní cesty), získali tak závodníci, trénující přímo v závodní cestě výraznou výhodu. V důsledku toho s jedinou výjimkou v jednotlivých kategoriích zvítězili závodníci připravující se v Brně. Brněnští lezci měli i absolutní většinu na stupních vítězů. To bohužel v řadě účastníků vyvolalo pocit nespravedlnosti. Zároveň zdlouhavý nominační formát při daném počtu závodníků byl pro lezce i doprovod únavný. Celkový důsledek vystihuje výrok jednoho z rodičů dvou úspěšných dětí: „Aspoň víme, že příštího MČR v lezení na rychlost se nezúčastníme.“

Závod MMČR a MČRM se uskutečnil na standardní cestě v tzv. „Světovém formátu.“ Pořadatelé několik dnů před závodem sundali chyty z obou cest, aby je umyli a profily očistili. Ani tato informace nebyla včas závodníkům sdělena a některým narušila přípravu. Řada startujících si navíc stěžovala, že čerstvě umyté chyty kloužou. Patrně v důsledku toho docházelo k řadě chyb a až na výjimky k pomalejším časům, než jsou osobní maxima účastníků.

Rozlezová stěna poskytovala z hlediska profilů, chytů i kapacity kvalitní podmínky pro rozcvičení a rozlezení závodníků.

Závod opět neměl profesionálního moderátora, což by měl být při vrcholném závodě sezóny minimální standard. Organizační a technické informace byly závodníkům a trenérům oznamovány včas. 

K dispozici byla opět on-line projekce výsledků. Oficiální výsledky byly publikovány včas a korektně.

Závod natáčela Česká televize, pětiminutová reportáž bude odvysílána ve čtvrtek od 13 hodin v pořadu Sport v regionech.

Členové LANO získali celkem 3 medaile. Mezi muži vybojoval Jan Kříž stříbro jako nejlepší z Čechů, protože vítězem se stal Kazach Khaibullin, v kategorii U14 Jan Štípek jako jediný prorazil výše zmíněnou hegemonii brněnských lezců a získal zlato, v kategorii U12 Adam Paar bronz. Těsně pod stupni vítězů skončili 4. Klárka Tichá v kat. U10, 5. Veronika Harmáčková, rovněž 5. Jan Štěrba a 6. Eliška Slabá v kat. U12 a 6. Natálie Paarová v kat. U14. Kromě rychlostního specialisty Honzy Kříže a Honzy Štípka, který v lezení na rychlost doplňkově závodí, se nikdo z jmenovaných této disciplíně nevěnuje a start tito lezci brali jako zpestření po sobotním MČR U14 v lezení na obtížnost.

I ostatní členové LANO podali při své premiéře v lezení na rychlost kvalitní výkony.

Kompletní výsledky jednotlivých kategorií naleznete na webu ČHS zde.

Tým LANO

Děti jsou nevinné a milují spravedlnost, zatímco většina z nás je ničemná a přirozeně dává přednost milosrdenství.
Gilbert Keith Chesterton