Mistrovství světa mládeže v soutěžním lezení – Dallas | LANO

Mistrovství světa mládeže v soutěžním lezení – Dallas

3. 9. 2022

Ve dnech 22. – 31. 8. se v americkém Dallasu konalo Mistrovství světa mládeže v soutěžním lezení. Jednalo se o první závod MSM od roku 2019 bez výrazných koronavirových omezení.

Na letošním mládežnickém MS startovalo téměř o třetinu méně závodníků než na posledním mládežnickém světovém šampionátu před koronavirovou pandemií v roce 2019 a počty startujících v lezení na obtížnost a boulderu zhruba odpovídaly počtům startujících v těchto disciplínách na loňském mládežnickém šampionátu ve Voroněži, v lezení na rychlost pak byly počty účastníků v jednotlivých kategoriích letos o něco nižší. Kvalitativně bylo startovní pole oslabeno o některé lezce kategorií A a J úspěšné mezi dospělými – např. z francouzského týmu zde chyběli Oriane Bertone v kategorii A i junioři Paul Jenft a Mejdi Schalck. Z evropských zemí si medailovou pozici připsali závodníci 9 států včetně České republiky.

Hlavními stavěči byli pro boulder Francouz Mathieu Dutray a pro lezení na obtížnost Polák Marcin Wszolek. Bouldery i cesty měly úroveň odpovídající vrcholné mládežnické akci a závodníky dobře rozřadily.

Z této vrcholné akce nebyl původně připraven live stream a soutěže v boulderu tak vůbec nebyly vysílány. Na základě negativních reakcí trenérů, závodníků i sportovní veřejnosti IFSC oproti původnímu plánu následně zajistila přenosy ze soutěží v lezení na rychlost a semifinálových a finálových kol v lezení na obtížnost.

Česká výprava na MSM získala dvě bronzové medaile v lezení na obtížnost zásluhou Michaely Smetanové mezi juniorkami (18 – 19 let) a Lukáše Mokroluského v nejmladší kategorii B (14 – 15 let). Postup do finále si v této disciplíně připsali další 3 čeští závodníci – Marek Jeliga s Markétou Janošovou v juniorské kategorii a Sabina Skoupá v kategorii A (16 – 17 let). V boulderu zůstala Česká republika bez finálové účasti.  

MSM se zúčastnil člen LANO TOP TEAMu Jan Štípek (trenér Tomáš Binter st.). Ten nejprve postoupil do semifinále v boulderu, kde vybojoval celkové 9. místo v kategorii B, které zároveň znamenalo nejlepší výsledek české výpravy v této disciplíně. V lezení na obtížnost postoupil rovněž do semifinále, kde obsadil 11. místo. Od postupového výkonu ho přitom dělily necelé dva kroky. Jde o vynikající výsledky, zvlášť když je tento závodník v kategorii teprve prvním rokem.

Kompletní výsledky naleznete zde.

Tým LANO

Ty jsi svým vlastním pánem a mistrem. Tvoje budoucnost záleží na tobě samotném.
Budha