Stavěčský kurz – blok C, kurz pro ženy | LANO

Stavěčský kurz – blok C, kurz pro ženy

8. 2. 2023

Ve dnech 4.–5. 2. 2023 proběhl v Lezeckém centru SmíchOFF stavěčský kurz – blok C, se zaměřením na základy stavění na bouldrové stěně. Kurz byl určen výhradně pro ženy a jednalo se historicky o první kurz tohoto druhu v České republice. Lektorsky jej zastřešil Jan Zbranek a Martin Jech.

Kurz zahrnoval přednášky o materiálech stěn, chytů, jejich certifikaci, technické stránce stavění, řešení technických problémů, bezpečnosti, typů bouldrů, stavěčské empatii, managmentu lezecké stěny a specificích práce ženy v pozici stavěčky s následnou diskuzí, dále pak praktickou část stavění bouldrů, kde účastnice připravily bouldry na základě zadání.

Ačkoliv i v našem státě stále platí částečné stigma, že stavění není prací pro ženy, kvalita postavených bouldrů a celkové vnímání problematiky jasně ukázaly, že i ženy mohou mít v rámci stavění cest a bouldrů své místo. Budeme tedy rádi, pokud tento kurz napomůže zvýšit zájem stavěček o tuto práci.

Závěrem připojujeme ohlasy některých účastnic:

„Už nějaký čas mám skvělou možnost občas postavit pár bouldrů na menší pražské stěně, ale jen jako naprostý samorost, s mizivým povědomím o technikáliích a stavěčské profesi vůbec. Proto jsem si řekla, že kurz stavění by mi zpětně mohl dát chybějící základy, ukázat, jak to dělat správně, nebo prozradit nějaký ten trik. Měla jsem obavy z toho, že nemám dostatečné zkušenosti, že nepráskám ty desítky (zatím, haha), nebo že chyty, které jsem doposud šroubovala, jsou trochu jiné od těch, ze kterých staví Honza s Martinem. Nic z toho ale nebylo důležité. Že byl kurz ryze „holčičí“ byl alespoň z mého pohledu výborný krok, který dodal odvahu přijít nejedné z nás. Absence v lezení jinak převládajícího testosteronu přinesla uvolněnou, ale dynamickou atmosféru, ve které se nikdo nebál na cokoli doptat (především v technické části o vrtačkách, která byla dobrodružná pro všechny zúčastněné). S tím a obecně s ženským publikem se kluci vypořádali statečně a vybavili nás praktickým know-how a teoretickými informacemi dalece nad rámec stavění. A protože je poměr žen a mužů mezi návštěvníky stěn podstatně vyrovnanější než ten mezi stavěči a stavěčkami, je skvělé, že tato první vlaštovka v podobě holčičího kurzu by mohla motivovat holky do stavění, aby i v cestách přibylo vypečeného a pečlivého ženského elementu.“ – Tina

„O tomto stavěčskému kurzu jsem se dozvěděla od přátel. Stavěla jsem si vždy jen pro radost a nikdy předtím mě ani nenapadlo, že bych něco podobného mohla někdy absolvovat. Přišlo mi tedy jako fajn výzva se na kurz přihlásit.
Do kurzu jsem šla se základními zkušenostmi a znalostmi. Očekávala jsem, že se dozvím spoustu nových věcí, ať už teoretických, ale i praktických, a že budeme opravdu hodně stavět. Během kurzu jsem ale zjistila, že v tomto odvětví mám dobré znalosti díky naší bouldrovce, kde je spoustu příležitostí si vše vyzkoušet. Proto pro mě první den, který byl zaměřen spíše na teorii, nebyl až tolik zajímavý. Větším přínosem pro mě byl druhý den, který byl více zaměřen na samotné stavění, ve kterém nemám zas tak moc zkušeností a velmi mi pomohly „Martinovy myšlenky“, podle kterých se zkusím řídit do budoucna.
Přímo tento kurz jsem volila, jelikož byl určený pouze pro ženy. Zajímalo mne, jaké zkušenosti mají v této oblasti jiné stavěčky, protože jsem dosud „vyrůstala“ s klukama a žádnou ženu neznala.“ – Sára

„S čím jsem do toho šla?
Asi jsem si nedokázala představit, že zvládnu předělat nějakých pár pohybů ve své hlavě do reálné cesty, kterou pak budu mít před sebou na stěně. Zároveň jsem ale věděla, že by mě to mohlo bavit a často mě to fascinovalo, pozorovat kluky u nás (na OFFu) jak si takhle tvoří. Takže jsem šla na kurz s tím, že mi pomůže zjistit, zda je to reálné i pro mě.
Co jsem si odnesla?
Odnesla jsem si nakonec přesně ten pocit, v který jsem doufala. A to ten, že je to opravdu reálné i pro mě s mou lezeckou úrovní vytvořit nějaký boulder, dejme tomu do úrovně 6a, který sama ráda polezu a bude mi to dávat smysl. Takhle to ale trochu vyzní jako bych ho stavěla sama, a to určitě není pravda, protože bez parťačky Báry bych asi těžko měla stejný výsledek. :)
Zda jsem to vnímala jinak a co nám stavěčky holky přinesou?
Tady rovnou navážu na tu poslední větu. Určitě to, že jsme tam byly holky mezi sebou nám trochu pomohlo být možná uvolněnější nebo se tolik nebát se zeptat. Já jsem měla ve stavěčské dvojici Báru, která na OFFu už nějakou dobu se stavěním pomáhá a byla jsem za to hrozně ráda, protože to dokázala vidět i z pohledu toho, že jsi holka, která přijde úplně nová do toho stavěčského světa a teď máš najednou přesvědčit ten převážně mužský stavěčský svět, že můžeš taky něco přinést. Na druhou stranu valná většina z nás už se tak často pohybuje v mužském prostředí, že to spíš byla příjemná změna, ale já osobně bych šla na kurz i kdybych tam měla být jediná holka. :)
Holky stavěčky určitě mají co nabídnout a je to přesně to, co třeba nás může bavit a kluky zase tolik ne nebo to, co nás jednoduše dělá v tom lezení rozdílný. Stejně jako 8a lezce nebude zas tak bavit stavět 6a bouldery, tak stejně tak já nemám co dělat v těch jeho krom toho, že je mohu z dálky obdivovat. :)“ – Káč

Děkujeme všem účastnicím a přejeme jim mnoho úspěchů v jejich další stavěčské činnosti.

Tým LANO

Ženy, stejně jako muži, by se měly pokoušet o nemožné. A pokud neuspějí, jejich neúspěch by měl být výzvou pro ostatní.
Amelia Earhartová