ČP, ČPM a ČP U14 v boulderu – Praha | LANO

ČP, ČPM a ČP U14 v boulderu – Praha

28. 2. 2023

V sobotu 25. 2. hostila pražská lezecká stěna Jungle Sport Park první letošní podnik Českého poháru a Českého poháru mládeže v boulderu, který byl zároveň prvním ze dvou nominačních závodů do reprezentace ČR v této disciplíně. V neděli pak na tento závod navázalo první kolo Českého poháru do 14 let v boulderu.

Původně vydané propozice byly následně změněny z důvodů úpravy časového harmonogramu a opravy chyb. Z kalendáře závodů však nelze zjistit, že k úpravě propozic došlo a upozornění na „update“ nebylo uvedeno ani v samotných propozicích, jak je zvykem např. u mezinárodních závodů IFSC, což bychom do budoucna doporučovali.

Na rozdíl od loňského roku připravili pořadatelé harmonogram rozlezení na spodní bouldrovce, což všem účastníkům výrazně pomohlo optimálně se připravit na soutěžní výkon. Většina zejména starších závodníků by sice potřebovala možnost zahájit rozlezení v méně převislých profilech s větším předstihem před vlastním startem, ale i vzhledem k toleranci pořadatelů se vše podařilo vyřešit k plné spokojenosti lezců i trenérů.

Celkově byl závod uspořádán na velmi dobré úrovni. Organizace na místě byla bezchybná včetně informačního a výsledkového servisu, jehož součástí byla projekce průběžných výsledků. Ze strany bouldrových rozhodčích občas docházelo k dílčím nepřesnostem, ale po upozornění byli schopni provést korekci. Veškeré problémy byly ze strany JURY řešeny rychle, korektně a v příjemné atmosféře. Plně funkční bylo také zdravotnické zajištění.

Bouldery byly připraveny z moderních kvalitních chytů, jejich obtížnost však byla v jednotlivých kategoriích velmi nevyrovnaná. V kategorii B byly pro nejlepší chlapce i dívky bouldery příliš lehké, o čemž svědčí i to, že mezi chlapci vylezli všechny bouldery tři závodníci, o vítězi rozhodoval jediný pokus a lezcům od 4. do 9. místa chyběl jediný top. Ve starších kategoriích kromě nevyrovnané obtížnosti boulderů byl problematický i jejich charakter, protože poměrně hodně boulderů bylo zaměřeno hlavně na koordinační schopnosti. Většina problémů tak byla sice pohybově velmi zajímavých a divácky atraktivních, jenomže nominační závod zejména v kvalifikaci, která je zároveň finálovým kolem pro kategorie A a J, by měl závodníky prověřit ve všech aspektech potřebných pro úspěch na mezinárodní úrovni, kde „exhibiční“ bouldery rozhodně nepřevažují. Navíc bouldery s „trikovými“ řešeními v tomto formátu závodu zvýhodňují lezce zařazené do 2. kvalifikační skupiny. Řada boulderů hlavně v dětských kategoriích pak kromě opět neodhadnuté obtížnosti (např. tři bouldery pouze v kategoriích do 14 let bez topu a dva dokonce bez dosažené zóny) byla tzv. „morfo“, tedy zvýhodňující závodníky od či do určité výšky, což zejména v dětských kategoriích není žádoucí.

Přestože šlo o závody tzv. 1. ligy a v sobotu i o nominační závod do reprezentace ČR, kromě realizačních týmů, příbuzných a přátel závodníků se v důsledku minimální mimokomunitní propagace ani na finálová kola nepřišli podívat prakticky žádní diváci. Ze sobotního finále byl přenášen live stream na web.

Členové LANO a svěřenci trenérů LANO získali v průběhu závodního víkendu 7 medailí a 25 umístění do 10. místa.

V nejmladší reprezentační kategorii B (14 - 15 let ) zvítězili členové LANO TOP TEAMu Natálka Paarová (trenéři Tomáš Binter st. a Rudolf Paar) a Jan Štípek (trenér Tomáš Binter st.), 2. místo vybojoval Jonáš Švejcar (trenéři Marian Havel a Michal Běhounek), 4. příčka patří Klárce Preislerové (trenér Marian Havel), která je v této kategorii prvním rokem, 5. pozici obsadil Darius Naimji (trenéři Marian Havel a Jakub Dvořák) a 8. místo Ema Kalousková (trenér Karel Rejchrt), která je v této kategorii prvním rokem a navíc ji téměř na měsíc před závody z tréninku vyřadilo zranění. V kategorii A (16 - 17 let) si výbornou 4. příčku připsal Adam Endrle (trenér Karel Rejchrt), 7. pozici Jaroslav Šikula (trenér Tomáš Binter st.) a 8. příčka patří Lukáši Trávníčkovi (trenérka Eliška Karešová) - všichni jsou v této kategorii rovněž prvním rokem. Mezi juniory (18 - 19 let) vybojoval stříbro Štěpán Bulena, jenž skončil zároveň 10. mezi muži, a bronz Lukáš Hacura (oba trenér David Urbášek), když Lukáš i Štěpán jsou v juniorské kategorii také prvním rokem stejně jako Hanka Šikulová (trenér Tomáš Binter st.), které patří mezi juniorkami 4. místo a 5. Eliška Suchá (příprava pod vedením stavěče Dannyho Sjödina Holase).

V kategorii U14 vybojoval 2. místo David Suchý (příprava pod vedením stavěče Dannyho Sjödina Holase), 4. pozici si připsal Demid Pichka (tým trenérů LANO pod vedením Jakuba Dvořáka) a 7. příčku celkově a 4. mezi českými závodníky obsadil Adam Paar (trenéři Rudolf Paar a Tomáš Binter st.), když lezce od třetího do sedmého místa dělily pouze pokusy. Mezi dívkami v této kategorii se po dvouleté pauze vrátila na lezecké závody Elen Strculová (trenér Jiří Pummer) na výborném 6. místě, přestože její prioritou je sportovní gymnastika, a 8. příčku si připsala Alice Šindlarová (trenér Marian Havel). V kategorii U12 si bronz odvezla Klárka Tichá (trenéři Karel Rejchrt a Tomáš Binter st.). Hned za ní na vynikající 4. pozici skončila její oddílová kolegyně Julie Děcká (trenérka Markéta Lizáková). Mezi chlapci doslova vybojoval 4. příčku Tomáš Králík (trenérka Bětka Zaťková), který si v polovině závodu zranil po pádu kotník, ale přesto se rozhodl lézt dál. V kategorii U10 zvládly se ctí svůj první pohárový závod 8. Julie Rydvalová (trenéři Tomáš Binter st. a Tomáš Rydval), 10. Nela Cibulková (trenéři Markéta Lizáková a Karel Rejchrt) a 13. Katka Slabá (trenéři Jakub Dvořák a Lucie Švecová).

Kompletní výsledky jednotlivých kategorií naleznete na webu ČHS zde.

Tým LANO

Show je, když je počet diváků vetší než počet účinkujících.
Niall Leonard