Stavěčský kurz – blok B | LANO

Stavěčský kurz – blok B

22. 3. 2023

Ve dnech 11.–12. 3. 2023 se v Lezeckém centru SmíchOFF uskutečnil navazující stavěčský kurz – blok B, zaměřující se na stavění cest na stěně s lanem, který opět lektorsky zastřešili Martin Jech a Jan Zbranek.

Hlavním tématem kurzu byla bezpečnost stavění cest z lana. Účastníkům kurzu byly představeny metody lanového přístupu v rámci dvoulanové techniky společně s pracovním vybavením vhodným pro stavění cest. Techniky a vybavení si mohli vzápětí všichni vyzkoušet během praktické části. Byla též vysvětlena problematika vytahování chytů, polohování ve velkém převisu, stavění z plošiny, sundávání cest, zahrazení prostoru, záchrany a potřeba revizí OOPP.

S využitím nově osvojených technik stavěli účastníci komerční cesty dle zadání, na které dostali následně zpětnou vazbu od lektorů a případně je upravili. V teoretické části byla diskutována otázka typů cest v rámci komerčního stavění, systému barev a typů chytů a samotná organizace stavění.

Děkujeme Lezeckému centru SmíchOFF za poskytnutí zázemí a fimě Singing Rock za zapůjčení vybavení pro kurz.

Tým LANO

Problém většiny lidí není v nedostatku informací. Jejich největší problém je, že neví, kdy, kterou a jak správně použít, aby jim to v životě fungovalo.
Milo Mahdall