Evropský pohár mládeže v boulderu – Soure | LANO

Evropský pohár mládeže v boulderu – Soure

24. 4. 2023

Portugalské Soure hostilo ve dnech 21.–23. 4. účastníky prvního letošního závodu Evropského poháru mládeže v boulderu.

Závod byl velmi kvalitně obsazen, ve srovnání s loňským rokem nechyběla ani reprezentace Francie jako evropská jednička mezi národními týmy. Kategorie A (16 – 17 let) a junioři (18 – 19 let) však byly oslabeny o některé vynikající lezce, protože se současně v japonském Hachioji konal první letošní závod Světového poháru v boulderu, jehož se účastnili i někteří špičkoví evropští závodníci uvedených mládežnických kategorií, kteří tak v Soure chyběli. Právě evropští junioři Francouz Mejdi Schalck a Belgičan Hannes Van Duysen vybojovali v tomto závodě SP první dvě místa. V Hachioji startovaly i dvě české reprezentantky – Eliška Adamovská obsadila 56. a Michaela Smetanová 66. místo.

Organizace závodu v Soure byla vynikající. Z kvalifikací i finále všech kategorií byl k dispozici komentovaný live stream.

Hlavním stavěčem byl Němec Dirk Uhlig. Bouldery závodníky perfektně rozřadily a komplexně prověřily, přičemž převažovaly koordinačně a technicky náročné problémy.

Závod se lezl ve formátu letos platném pro všechny boulderové závody EPM, v němž do finále přímo z kvalifikace postupuje 10 závodníků. Lezci mají v kvalifikaci 6 boulderů, na každý z nich časový limit 4 minuty + 15 sekund na přípravu, bouldery se lezou stylem flash a k dispozici je videopředlez. Leze se pouze v jedné kvalifikační skupině, ale bouldery jsou rozděleny do dvou kurzů (A a B) po třech, kdy mezi bouldery kurzu A a B musí být minimálně 50 minut pauza a startovní pořadí mezi kurzy A a B je o 50 % posunuto. Ve finále se soutěží na 4 boulderech lezených stylem on sight v časovém limitu 4 minuty + 15 sekund na přípravu.

LANO a svěřence trenérů LANO v Soure reprezentovalo 11 závodníků ze 3 zemí.

Člen LANO TOP TEAMu Jan Štípek (trenér Tomáš Binter st.) vybojoval v kategorii B (14 – 15 let) stříbrnou medaili, když od prvního místa ho dělil jediný pokus na zónu. Vítězství byl Honza velmi blízko, protože ve 2. finálovém boulderu, který žádný ze závodníků nevylezl, dvakrát spadl z topu (na video z tohoto boulderu se můžete podívat na našem Instagramu).

I další členové LANO a svěřenci trenérů LANO vybojovali kvalitní umístění, i když ne všem se dařilo. V kategorii B skončili dále 25. Natálka Paarová (trenéři Tomáš Binter st. a Rudolf Paar), 26. svěřenec trenéra Mariana Havla Jonáš Švejcar, 29. jako nejlepší z ukrajinských reprezentantů Ihor Pichka (tým trenérů LANO pod vedením Jakuba Dvořáka), 30. Darius Naimji (trenéři Marian Havel a Jakub Dvořák) a 33. Tonda Kořenský (trenér Tomáš Binter st.). Pro Jonáše, Daria i Tondu šlo o první životní reprezentační start.

V kategorii A patří 40. příčka Lukáši Trávníčkovi (trenérka Eliška Karešová) a 48. místo Jaroslavu Šikulovi (trenér Tomáš Binter st.).

Nejlepším "československým" výsledkem mezi juniorkami je 23. pozice slovenské reprezentantky Sáry Šimekové (trenér Tomáš Plevko), mezi juniory byl druhým nejlepším Čechem Lukáš Hacura na 25. příčce, Štěpán Bulena (oba trenér David Urbášek) obsadil 32. místo.

Česká výprava získala zásluhou Jana Štípka jednu medaili, z dalších českých reprezentantů dosáhli nejlepších výsledků Viktorie Konečná a Lukáš Mokroluský, kteří skončili shodně na 4. pozici v kategorii A.

Protože se LANO snaží svým závodníkům i dalším svěřencům trenérů LANO zajistit ty nejlepší podmínky pro jejich maximální výkon a zdravý rozvoj, stejně jako loni jim zde servis poskytoval také trenér vyslaný na náklady LANO, jímž byl jeden z nejzkušenějších českých mezinárodních koučů David Urbášek. Ten pomáhal lezcům LANO nejen se sportovní stránkou jejich výkonu, ale třeba i s dopravou v místě či komunikací s osobními trenéry v ČR, pro něž zajistil podrobný informační servis a pořídil také obrazový materiál, za což mu moc děkujeme.

Kompletní výsledky naleznete zde.

Tým LANO

Zkušenost není to, co se vám stane. Zkušenost je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo.
Aldous Huxley